Murat

  • Ankara
  • Mesajlar: 35
  • Meslek: Çiftçi
OYM
Kıdem:

İVESİ KOYUN VERİM YÖNÜ


İvesi Koyunu

İVESİ

VERİM YÖNÜ :

Kombine  , süt verimi öncelikli

YAYILMA ALANI  :

Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi

GENEL TANIMI   :

Vücut sağlam ve orta yapılıdır. Süt tipine uygun ince fakat sağlam kemik yapısına sahiptir. Vücut beyaz krem renklidir. Baş Kirli sarı-kahverengi , siyah ve beyaz olmak üzere üç farklı renkte olabilir. Çoğunlukla alında beyaz leke vardır. Kulak ve burunda lekeler ile  ayaklarda  pigmentasyon bulunur. Yağlı kuyrukludur. Büyük ,yağlı esas kuyruk kitlesinin üzerinde yağsız bir parça bulunur. Kuyruğun yağlı bölümünde alttan başlayıp ortaya kadar uzayan çıplak bir oyuk bulunur.

Erkeklerde boynuzlar geriye, aşağıya doğru ve helezoni yapıdadır. Boynuzsuz veya  hilal şeklinde boynuzlulara da rastlanır. Dişilerde yüzde on oranında zayıf boynuz ve koç boynuzluluk görülür. Meme yüksek süt verimine uygun şekilde bezel yapıdadır.

IRKA ÖZGÜ AYIRICI ÖZELLİKLER :

Sıcak ve kurak iklim koşullarına çok iyi uyum sağlamıştır. Bu koşullarda uzun mesafeleri yürüyebilir. Analık içgüdüsü gelişmiştir. Değişik çevrelere uyum yeteneğinin yüksek ve sürü iç güdüsünün gelişmiş olması ivesilerin diğer sütçü ırklara üstünlüğü olarak kabul edilir.

YETİŞTİRME ŞARTLARI :

Göçer sistem içinde yetiştirilir. Sıcak ve Kurak  iklim  hayvanı olmakla birlikte değişik çevre şartlarına adaptasyon yeteneği iyi olup soğuk  karasal iklim koşullarında bile başarıyla  yetiştirilebilmektedir. Yetersiz mera, barınak ve bakım besleme koşullarında yetiştirilebilir. Besleme Kış dönemi dışında mera ve anız otlatmasına dayalıdır. Kış aylarında ağırlıklı olarak samana dayalı az miktarda  dana destekli besleme uygulanır. Yetersiz basit ve düşük maliyetli ağıllarda barındırılabilir. Yağışlı ve nemli bölgelerde adaptasyon güçlüğü olmaktadır.

VÜCUT ÖLÇÜLERİ :                                         ERKEK                                  DİŞİ

CİDAGO YÜKSEKLİĞİ (cm.)                              66                                           65

VÜCUT UZUNLUĞU  ( cm.)                             62                                            59

DOĞUM AĞIRLIĞI     ( kg.)                               4.6                                          4.4

ERGİN CANLI AĞIRLIK (kg.)                              74                                           50

GÜNLÜK CANLI AĞIRLIK ARTIŞI (g)               264