vethekimahmet@gmail

  • Manisa
  • Mesajlar: 9
  • Meslek: Veteriner
O
Yeni Üye

Buzağılar ölüyor mu öldürülüyor mu?


Merhaba arkadaşlar geçenlerde buzağılar ölüyor mu yoksa öldürüyor muyuz konu başlığının içeriğindeki 1. Meseleyi açmak istedim. Yaşam doğumla birlikte alınan ilk nefesle başlar ve devam eder. Peki bu olayın başlangıcında yani doğumun başlancında bizler hayvana nasıl davranmalıyız. 1)Doğumdan  önce hayvan sancılıysa ona çok yaklaşmamalıyız hayvanı ürkütmemeliyiz karanlığa yakın hoş bir yerde tek başına bırakmalıyız. Biz üreticiler olarakta hayvanı görebileceğimiz en az 15 metre uzaklıktan hayvanımızı heycana kapılmadan izlemeliyiz. İzlemeliyiz derken başka yere gitmeden sabırla izlemeliyiz.

2) İzleme  işimizi hayvannın 1. Suyu gelinceye kadar devam ettirmeliyiz. 1. Suluğu geldikten sonra hayvanın yanına doğru ani hareket yapmadan yaklaşmalıyız. Buradada izlemeye devam etmeliyiz. 1. Suluk geldikten sonra hayvana 20 dakika müdahale etmeyip hayvanın doğurması için şans vermeliyiz.

3) Birinci suluk geldikten 20 dakika sonra eğer buzağının ayakları burnu falan görünüyorsa hafif ayaklarından tutup asılmak suretiyle  doğuma yardımcı olabiliriz. Fakat suluk geldikten 20 dakika sonra hiçbişey görünmüyor elinizle baktığınızda buzağı uzakta ise hemen veteriner hekiminizi aramalısınız.  Bu konuda sakın paniklemeyin buzağı anne karnında göbek kordonu kopmadıktan sonra 3 saat kadar yaşayabilir. Bu surede uzmanların olaya müdahale etmesi için yeterli bir süre.

4) Yapılan  hatalar

a) doğum sancısı başlar başlamaz harra gürre ile hayvanı bağlayım doğuma müdahale etmek.

b)sadece ayakları görüp kafayı veya haayvanın burnunu görmeden ayaklardan buzağıyı asılmak. ( hayvanın kafası doğum kanalında değilde sağa veya sola dönük olabilir. Bu durumdaki buzağıyı çekerek kendimiz buzağının hayatına son vermiş oluruz. Buzağıyı çekmek için ön iki ayak , kafası veya buzağının burnunu görmemiz gerekir.)

c)Buzağı arka tarafından geliyorsa hız doğumu gerçekleştirmeliyiz. Çünkü ters doğumlarda göbek kordonu erken kopar ve buzağı içerde nefes almaya çalışır bunun sonucu çok fazla miktarda doğum suyu yutar ve ölüm kaçınılmaz olabilir.

d) Doğumda suluk geldikten sonra hayvana elle bakıldığı zaman buzağının kafası veya ayakları falan hiç bişey elinize gelmiyorsa hemen veteriner hekiminizi arayınız kendiniz bulmaya çalışıp hem vakit kaybetmeyiniz hemde buzaya zarar vermeyiniz( göbek kordonunu koparabilirsiniz)

Vet.Hekim Ahmet SAVAŞ